Villmarken er nær – ikke glem den

Har du gått deg vill i livet? Sliter du med mangel på overskudd i hverdagen? Du er på ingen måte alene. Hverdagen er krevende og det er ikke alltid like lett å finne tid til seg selv. Alle  trenger en pause i ny og ne, en mulighet til lade batteriene og finne roen. Om man ikke finner tid til seg selv vil man aldri kunne yte sitt beste, verken hjemme eller på jobb. Utbrenthet er på vei til å bli Norges nye folkesykdom og piller mot depresjon skrives ut over en lav sko. Antall nordmenn som daglig benytter seg av såkalte lykkepiller har økt dramatisk de siste 10 årene. Vi jobber mindre enn vi noen gang har gjort i Norge, men vi klarer altså fortsatt å slite oss ut i en slik grad at vi trenger piller for å komme oss gjennom hverdagen. Leger, psykologer og farmasiindustrien gjør gode penger på våre plager. Nå skal man selvsagt være glad at det finnes medisinske hjelp for dem som trenger det, men flere uavhengige undersøkelser viser at vi lever i et overmedisinert samfunn der piller brukes som en enkel løsning på et alvorlig problem. Piller løser ikke problemet, de kan i beste fall gjøre det lettere å komme seg gjennom hverdagen, men problemet blir ikke borte.

Villmarksterapi

En gruppe psykologer i Tyskland startet for 8 år siden et prosjekt med villmarksterapi. Villmarksterapien er ikke bare en tur i villmarken, men et reelt terapeutisk tilbud for mennesker med helt reelle vansker. Hver tur tok inntil 5 pasienter og alle turene var tilpasset etter årstiden. Erfarne villmarksterapeuter og psykologer brukte dagene intensivt til å la deltakerne konfrontere utfordringene de slet med i hverdagen. Samtidig jobbet man konkret med å gi deltakerene den kunnskapen de trengte for å kunne benytte seg av villmarksterapi på egen hånd i ettertid. Det er mange grunner til at villmarksterapi kan være et godt alternativ til, eller supplement til, standard poliklinisk behandling. Der en vanlig terapitime hos en psykolog eller lege varer 40-60 minutter en til to ganger i uken, varer villmarksterapi over flere dager. På denne måten oppnår man mer enn bare samtaler rundt det den enkelte personen sliter med. Villmarken er for de fleste en ukjent og noe skummel plass, og man må fokusere på problemløsninger man ellers aldri møter i sin vanlige hverdag omgitt av teknologi og hjelpemidler. I villmarken må man utfordre seg selv, man må endre tankesett, og overlevelser blir det viktigste. Hvordan tenner man et bål, hvordan sørger man for ly fra vær og vind? Disse tingene er ikke som spørsmål å regne i vår vanlige hverdag, for teknologien tar vare på oss og tillater oss å fokusere på de mer banale problemene.

Gå en tur

Nå er det ikke slik at villmarksterapi er for alle. Det er ikke alle som trenger terapi eller noen å snakke med. For mange vil det å gå seg en tur i skogen uten mobiltelefon og gps være nok. Ved å forlate bykjernen, og legge maset, støyen og den forurensede luften bak seg, forstår man hva som er viktig i livet. Ved å oppleve villmarken tett på kroppen forstår man hvor mange problemer vi mennesker skaper selv i jaget etter det perfekte livet med jobb, 2 biler, 2.5 barn, og hus og hytte. Realiteten er at alt man trenger for å være lykkelig i dag er frihet; frihet til å ta vare på vår familie og oss selv. Jo flere eiendeler vi har, desto mindre kontroll har vi over våre egne liv, og desto mindre frihet til å ta vare på det som er virkelig viktig får vi. Neste gang du føler deg utslitt, deprimert eller til ingen nytte, så legg fra deg mobiltelefonen og gå deg en lang tur i skogen. Nyt stillheten og kjenn roen senke seg over kropp og sjel.